13 metų – tiek laiko Valdas Majauskas darbuojasi Jonavos rajono savivaldybėje. Kelias darbo pozicijas šioje įstaigoje pakeitęs vyras – ilgiausiai mūsų savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas einantis asmuo, užsitarnavęs ne tik Tarybos pozicijos, bet ir opozicijos pagarbą: V. Majausko posėdžiuose pristatinėjami klausimai bei veiklos ataskaitos retai sulaukia aštrių pastabų. 

Ir nors pats jis nesiryžta įvardyti, kas lėmė pelnytą pasitikėjimą, jonavietis pasakoja, kad yra žmogus, bandantis įsigilinti į kiekvieną gautą pastabą.

Pradėjo nuo vyriausiojo specialisto

Jonavos rajono savivaldybės administracijos Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vyriausiasis specialistas, administracijos patarėjas, savivaldybės Kontrolės ir audito tarnybos kontrolierius, savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas ir galiausiai – pastarosios direktorius: taip keitėsi V. Majausko pareigos savivaldoje.

,,Mero pasiūlymu ir Tarybos pritarimu administracijos direktoriumi pradėjau dirbti 2016-aisiais metais. Nesunku suskaičiuoti, kad šiais pareigas einu aštuntus metus“, – kalbėjo M. Majauskas.

Beveik 15 metų – šalia energetikos

Iki tol jonavietis darbavosi Lietuvos Respublikos Valstybės saugumo departamente.

,,1989-aisiais baigiau tuometinį Kauno politechnikumą, kuriame mokiausi energosistemų relinės apsaugos ir automatikos specialybę, o 1994-aisiais – Kauno technologijų universitete įgijau elektroenergetikos magistro laipsnį.

Jei prisiminsime tuos laikus, jie ekonominiu požiūriu nebuvo patys geriausi Lietuvai. Kol mokiausi, turėjau įsipareigojimą, kad po studijų dirbsiu Jonavos baldų kombinate, bet jis subyrėjo į daugybę mažų įmonių. Dėl to man nebebuvo kur grįžti.

Taip susiklostė, kad įsidarbinau LR Valstybės saugumo departamente vyresniuoju inspektoriumi.  Gavau pasiūlymą vykti į nepažįstamą kraštą – Visaginą ir dirbti didžiausioje Lietuvoje veikiančioje elektrinėje, kur reikėjo rūpintis jos saugia veikla.  Buvau jaunas, neturėjau kur gyventi, tad išvykti paragino ir galimybė gauti tarnybinį butą. Pasinaudojau ja – sėdau į traukinį, o atvykęs į Visaginą pamačiau, kad tai tikrai gražus miestelis, primenantis kurortą. Nors jame nebuvau gal jau 5-erius metus, tačiau išliko gražūs prisiminimai.

Gyvenau ten, iki kol pasikeitus aplinkybėms perėjau dirbti į Kauną ir dar 10 metų buvau toje pačioje struktūroje: darbo netrūko, nes Kauno regione pakankamai daug itin svarbių energetikos objektų: vadinamasis Kauno HES‘sas, Kauno termofikacijos bei Kruonio hidroakumuliacinė elektrinės.

Ką mes veikėme? Paprastai sakant, prižiūrėjome elektrinių saugą: Valstybės saugumo departamentas siekė ir tebesiekia įvertinti tokiems objektams galimas grėsmes, o atsitikus incidentams, juos ištirti.

Taip pradirbau apie 15 metų“, – pasakojo V. Majauskas.

Be jau įvardytų studijų, vyras dar mokėsi Mykolo Romerio universitete, kur įgijo teisės ir valdymo bakalauro laipsnį.

,,Šie mokslai padėjo geriau suprasti, kas parašyta įstatymuose, ugdyti vadybinius sugebėjimus“, – teigė V. Majauskas.

Sudėtingiausia kadencija

Paprašytas apžvelgti darbą Jonavos rajono savivaldybės administracijoje, jonavietis neabejoja – ši kadencija buvo pati sudėtingiausia.

,,Turėjome susidoroti su tuo, su kuo niekada nebuvome susidūrę, arba, jei ir darėme kažką panašaus, tai maža apimtimi.  Viskas prasidėjo nuo koronaviruso pandemijos pradžios. Apie du metus slėgė ekstremali situacija. 

Puikiai pamenu, kad ji pirmą kartą Lietuvoje turėjo įsigalioti pirmadienį, kovo 13-ąją, o sekmadienį Jonavos rajono savivaldybėje, Jeronimo Ralio salėje, vyko susirinkimas, kur diskutuota apie planus, darbų ir atsakomybių pasidalinimą. Tai buvo tikrai rimtas iššūkis, nes viską slėgė nežinomybė“, –kalbėjo V. Majauskas.

Reikėjo greitų sprendimų

Rimtesnių sunkumų pastaraisiais metais sukėlė ir migrantų iš Baltarusijos krizė bei karas Ukrainoje.

,,Kai į Lietuvą per Baltarusijos sieną pradėjo plūsti migrantai, susidariusi situacija aiškiai palietė Jonavos rajoną – ne paslaptis, kad Rukloje turime Pabėgėlių priėmimo centrą. Nors ši įstaiga priklauso ne mums, o Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerijai, kuri kuravo daugybę su migrantais susijusių klausimų, dalis jų neaplenkė mūsų: socialinė pagalba, sveikatos paslaugos ir panašiai. Apsaugos klausimai spręsti bendradarbiaujant su Vidaus reikalų ministerija. Tai mums taip pat buvo nauja, nes migrantų skaičius staigiai šoktelėjo į viršų.

Toliau sekė karas Ukrainoje… Į Jonavą atvyko keli šimtai ukrainiečių. Reikėjo staigiai spręsti pagalbos jiems klausimą dėl tų pačių medicininių paslaugų, pavėžėjimo, visko, kas susiję su jų įvedimu į kasdienį gyvenimą.

Vienas sudėtingiausių uždavinių buvo surasti jiems gyvenamąją vietą, ką mums pasisekė padaryti pakankamai greitai: dabar ne viena jų šeima gyvena Vaikų globos namų patalpose ir Panoterių (aut. past. Šilų sen.) mokykloje. Čia reikėtų labai padėkoti Šilų seniūnui bei visai jo komandai.

Padėkoti norisi ir visiems kitiems, kurie nuoširdžiai prisidėjo, stengėsi ir įdėjo daug darbo, kad nuo karo pabėgę žmonės galėtų jaustis saugesni“, kalbėjo V. Majauskas.

Palankūs vertinimai

Tarybos posėdžius stebintys žmonės galėjo pastebėti, kad V. Majauskas yra tas žmogus, į kurį kritikos strėlės lekia itin retai. Daugumai jo veiklos ataskaitų, kurias jis kasmet teikia Tarybai, pritarta iš karto, be ilgų diskusijų.

,,Tik paskutiniais metais pastebėjimų sulaukė vienas ar kitas punktas. Kita vertus, aptariamos ataskaitos apima visos administracijos komandos darbą, o kai dirba geri specialistai, kartu tariamasi ir diskutuojama, rezultatas, ko gero, negali būti blogas.

Gal tokius palankius rezultatus lėmė ir tai, kad nepriklausiau jokiai partijai: iki šiol nekandidatavau jokiuose rinkimuose, neturėjau aiškios politinės priklausomybės. Administracijos direktorius išrenkamas mero teikimu, kurį Taryba arba patvirtina, arba ne“, – svarstė V. Majauskas.

Nepuola kritikuoti kritikuojančių

Nepaisant to, pats vyras teigia tikintis, kad ne visą kritiką reikėtų priimti kaip norą sumenkinti ar supykdyti.

,,Savivaldoje, kaip ir kiekviename darbe, tų pastabų buvo, yra ir bus. Aš ir pats negaliu sakyti, kad visada sulaukiu tik pritarimo. Pasitaiko visko: tiek klausimų, kurie negali turėti atsakymo, tiek pareiškimų, į kuriuos negali atsakyti, bet aš stengiuosi į viską reaguoti ne greitai bei tiesmukiškai, o apgalvoti, ką norėta tuo pasakyti.

Gal mano toks charakteris, bet aš bandau įsiklausyti bei suprasti kas man sakoma. Tikrai ne visos pastabos yra nieko vertos. Pasitaiko ir tokių, kurias reikia išanalizuoti dar kartą. O gal tikrai pateiktas pastebėjimas yra teisingas? Gal iškeltas klausimas yra spręstinas? Tad kodėl nepasigilinus?“, – retoriškai klausė V. Majauskas.

Paklaustas, ar ir kasdienybėje jis vadovaujasi tokiais pat principais, vyras atsako, kad bando.

,,Tas noras viską analizuoti padeda susikalbėti, išvengti konfliktų. Žinote, neseniai dalyvavau mokymuose, kur reikėjo atlikti testą, nusakantį, kokia yra tavo asmenybė. Jos buvo susiskirstytos į pelėdas – savo srities specialistus, papūgas – žmones, norinčius pasireikšti, balandžius – ramias asmenybes ir erelius, kurie siekia vadovauti. Aš galvojau, kad gal esu labiau prie tų erelių, bet gavosi, kad – per pusę su pelėdomis. Reiškia, kad aš turėčiau būti mėgstantis ir pavadovauti, ir paanalizuoti. Taip sako testas. Galima į jį žiūrėti rimtai arba nelabai, bet asmeniškai aš visada stengiuosi labiau ne vadovauti, o analizuoti ir ieškoti bendrų taškų“, – kalbėjo V. Majauskas. 

Renkasi ramų poilsį

Ką V. Majauskas mėgsta veikti laisvomis nuo darbo dienomis?

,,Visą gyvenimą prioritetą teikiau ramiam poilsiui, padedančiam atpalaiduoti mintis. Visada mėgau žvejoti, tačiau dabar tam laiko atrandu mažiau – į žvejybą išsiruošiu gal tris kartus per metus. Esant galimybei, vykstu grybauti, išeinu pasivaikščioti ar važiuoju į mišką, kartais išsitraukiu ir dviratį.  Man patinka būti gamtoje.

Kaip ir dalis kitų žmonių, bent kartą į metus stengiuosi pratęsti šiltąjį metų sezoną, išvykęs į šiltus kraštus.

Man itin patinka tvarkyti namų aplinką: pjauti žolę, genėti krūmus, skaldyti malkas. Tai taip pat padeda gerai ,,išvalyti“ galvą. Tuo labiau, kad tokių darbų visada yra – tiek nuosavoje sodyboje, tiek pas mamą.

Savaitgaliais stengiuosi palepinti šeimą paties gamintu maistu. Turiu kazaną, mėgstu jame virti plovą“, – pasakojo vyras.

Žavisi ir komanda, ir sirgaliais

Jonavietis – aistringas ,,CBet“ krepšinio komandos sirgalius, seniau pats mėgęs pamėtyti kamuolį į krepšį.

,,Jei tik spėju, visada einu į varžybas. Praėjusiais metais netgi pakeliavau po kaimynines arenas: pasiskaičiuodavau, į kurias spėčiau nuvykti po darbo ir nuvykdavau.

Matomi rezultatai – tik džiugina.  Kai prasidėjo sezonas ir įsitvirtinome tarp pačių geriausiųjų, tokiu rezultatu buvo netgi sunku patikėti. Dabar esame stipriame viduriuke, bet neabejoju, kad pateksime į finalinį ketvertą. Turime puikią komandą, puikų trenerį, belieka tikėtis ir palinkėti, kad aplenktų traumos. Negaliu nepastebėti ir sirgalių – jie nuostabūs. Kai Jonavoje su mūsų komanda žaidė Kauno ,,Žalgiris“, atrodė, kad atmosfera gali nunešti arenos stogą. Tai tikrai įkvepia.

Anksčiau ir pats žaisdavau krepšinį. Pamenu, kad vykdavo turnyrai, kur rungdavosi Tarybos bei savivaldybės komandos.  Dabar jau, matyt, mūsų tarpe nebėra tiek sporto entuziastų. Visgi, kai tau 35-eri, renkiesi vienus pasilinksminimo būdus, kai virš 50 – kitus. Ko gero, šiame gyvenimo etape pakanka būti nebe žaidėjų, o sirgalių gretose“, – pokalbio pabaigoje sakė V. Majauskas.

Valdas MAJAUSKAS, Jonavos rajono savivaldybės administracijos direktorius

g. 1970 01 06

Numeris sąraše – 11

Politinė reklama